Poznáme tajomstvo štíhlych Japoniek

1. ledna 2011 v 12:13 | Dominikkaaa
tajomsto japoniek
Zdravé a chutné suši nie je ani zďaleka jediným tajomstvom štíhlosti Japoniek. Posvieťte si s nami na svetovú kuchyňu, ktorú odborníci na výživu radia k najzdravším vôbec a inšpirujte sa!

Podľa štatistík patria Japonci k národom s najvyššou priemernou dĺžkou života a najnižším podielom obézneho obyvateľstva. Jasné, že s takouto vizitkou neušli pozornosti dietológov. Chudnúť po japonsky znamená chudnúť s rozumom. A ako na to?

Japonské "fish and chips"
Japonskou alternatívou k premastenému anglickému "fish and chips" je ryba s ryžou. Japonec zje v priemere 190 gramov ryže denne, pričom táto pochutina patrí k hlavným zdrojom komplexných sacharidov v japonskej kuchyni. Ryby zas predstavujú dôležitý zdroj minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.


Slow food
Japonci sú známi jedálenskými rituálmi, na ktoré si nesmierne potrpia. Každé jedlo je malou ceremóniu. Tento spôsob stravovania možno nie je časovo najekonomickejší, ale jednoznačne zdravší ako fast food. Dôkladné prežitie potravy a jedenie bez časovej tiesne je základom bezchybného spaľovania.


Malé porcie
V dobrej japonskej reštaurácii sa vám nestane, že pred vás naložia misu spoza ktorej nedovidíte na stolovníka oproti. Porcie sú oproti európskemu štandardu menšie. Chuťové bunky krotí aj použitie paličiek. Ak nie ste rodená Japonka, sotva sa vám podarí prejesť sa pri použití paličiek namiesto príboru. Skôr by ste si privodili stuhnuté prsty ako boľavé brucho.

Málo cukru
Japonec zje ročne v priemere 20 kilogramov cukru, čo je len zlomok oproti 71 kilogramov, ktoré skonzumuje Američan. Namiesto prázdnych kalórií si Japonci pochutnávajú na cereáliách, čerstvom ovocí a zelenine.

Čajová mánia
Zelený čaj je v Japonsku taký populárny, že sa s ním v práškovej podobe stretnete dokonca pri dezertoch. Nápoj je plný antioxidantov a polyfenolov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu škodlivého cholesterolu. Osvieži, naštartuje trávenie a zachráni zanedbaný pitný režim.

Na čo pozor: Samozrejme, ani ukážková japonská kuchyňa nie je úplne bez chybičky. Nutriční špecialisti varujú predovšetkým pred presolenými (sójovými či pikantnými) omáčkami v reštauráciách.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama