Ľahká večera: Jednoduchá príprava, výborná chuť

8. prosince 2010 v 19:22 | Dominikkaaa
Ak máte len pár kíl nadváhy, stačí trochu zmeniť jedálny lístok a stihnete sa ich zbaviť, ešte kým príde leto. Pripravili sme pre vás niekoľko receptov na ľahké večere, ktoré nezaťažia na noc trávenie a pomôžu vám schudnúť.
thinspo

PRAVIDLÁ DIÉTY

→ Jedzte 5-krát denne.
→ Vypite denne viac ako dva litre tekutín.
→ Vyberajte si kvalitný celozrnný alebo viaczrnný chlieb.
→ Vymeňte ťažké večere za naše ľahké jedlá.

Prečo jesť celozrnné pečivo?

Celozrnné výrobky obsahujú celý rad zdraviu prospešných zložiek. Vitamíny E a B, množstvo minerálnych látok ako horčík, železo, zinok, selén atď. Sú zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, ktorá priaznivo vplýva na naše trávenie. Celozrnné produkty tiež obsahujú látky, ktoré priaznivo pôsobia na metabolizmus cukrov. Výsledky rôznych štúdií tvrdia, že balastné látky z obilných produktov zlepšujú pôsobenie inzulínu. Celozrnné výrobky sa spájajú aj so znížením rizika rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení.

Tmavý neznamená zdravý!

Kupujete si hnedý chlieb v domnienke, že je zdravší ako biely? Mýlite sa. Veľa ľudí je presvedčených, že tmavý chlieb je automaticky celozrnný, a teda najzdravší. V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Podľa farby chleba či pečiva nemôžeme usúdiť, či je, alebo nie je celozrnný. Nezabudnite: rozhoduje konzistencia, nie tmavá farba. Dôležité je, aby bol upečený z múky, ktorá obsahuje pomleté celé obilninové zrnká. A to uvidíte, ak si lepšie pozriete rez alebo povrch chleba. Musíte tam vidieť drobné kúsočky obilninových šupiek. Celozrnné chleby nie sú tmavohnedé. Sú zrnité a drobia sa.

Mrkvovo-vajcová nátierka

Prísady: 1 natvrdo uvarené vajce, 100 g mrkvy, 1 PL nízkotučného jogurtu, 1/2 ČL horčice, trochu pažítky, soľ, celozrnné pečivo.
Postup: Uvarené roztlačené vajce vymiešajte dohladka s jogurtom, horčicou, posekanou pažítkou a nastrúhanou mrkvou. Dochuťte a natrite na celozrnné pečivo.

S kuracím mäsom

Prísady: 70 g kuracích pŕs, 1/2 menšieho pomaranča, 1/2 avokáda, citrónová šťava, soľ, žerucha, strúčik cesnaku, olivový olej.
Postup: Kúsky kuracieho mäsa opražte na olivovom oleji. Zo zrelého avokáda vyberte kôstku a v miske ho roztlačte vidličkou. Osoľte, pridajte trochu olivového oleja, citrónovú šťavu a prelisovaný cesnak. Na chlieb najskôr natrite avokádovú pastu, poukladajte mäso, mesiačiky pomaranča a posypte žeruchou.

Paprikovo-tuniakový šalát

Prísady: 1 paprika, 1 tuniak vo vlastnej šťave, z konzervy, 75 g uhorky, soľ, čierne korenie, plátky celozrnného chleba.
Postup: Papriku a uhorku umyte a nakrájajte nadrobno. Tuniaka nechajte odkvapkať a zmiešajte so zeleninou. Dochuťte soľou, čiernym korením a natrite na celozrnný chlieb.

Chlieb s grilovanou zeleninou

Prísady: 1 menšia paradajka, 1 mladá cibuľka, sardinky z konzervy, 1 PL olivového oleja, soľ, čierne korenie, plátky celozrnného chleba.
Postup: Cibuľku a paradajku očistite, nakrájajte a dajte do vymastenej formy na chvíľu piecť do rúry. Sardinky nechajte odkvapkať a potom nimi a zeleninou obložte krajec chleba. Dochuťte soľou, čiernym korením a môžete pridať aj čerstvé bylinky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama