Delená strava - je ešte „in“?

20. prosince 2010 v 19:31 | Dominikkaaa

Jedným z veľkých "boomov" v oblasti chudnutia sa pred niekoľkými rokmi stal princíp delenej stravy. Hoci odvtedy k nám už prišli ďalšie novinky pre zoštíhlenie postavy, delená strava má stále množstvo fanúšikov. Je však delená strava len výplodom konzumného priemyslu alebo nám jej princípy skutočne prospievajú?

Princíp delenej stravy
Delená strava funguje na zložitom princípe rozdelenia potravín do jednotlivých skupín a na pravidlách ich kombinácií. Zároveň zohľadňuje ich požiadavky na trávenie tak, aby sa kombinácie potravín dobre trávili a zbytočne nehnili v črevách a žalúdku. Veľkou výhodou práve tohto stravovania, ktoré sa nedá ani nazvať diétou je, že môžete v podstate jesť čokoľvek, záleží len na správnej kombinácií.

Potraviny oddelenej stravy sa delia na dve základné skupiny: na živočíšnu kategóriu A a rastlinnú skupinu B. Tá sa ešte ďalej člení na zeleninovú, ovocnú a orechovú podskupinu. Správne kombinácie a zásady ako sa kvalitne stravovať skutočne nie sú jednoduché, avšak po čase sa s nimi dokáže stotožniť každý.
Delena strava
Prečo je nesmrteľná?
Fakt, že delená strava bude mať vždy svoje opodstatnenie nie je klamstvom. Niekedy ho vlastne dodržiavate aj vy a nemusíte to robiť ani vedome. Už ste určite zistili, že isté kombinácie jedál vám nerobia dobre. Tým, že delená strava nie je diétou, stáva sa vlastne princípom zdravej stravy.


Dokáže vám pomôcť práve pri ťažkostiach s trávením, so známymi bolesťami a kŕčmi v bruchu, nadúvaním a podobne. Tým, že jedlo sa dobre strávi a telo hneď vylúči nepotrebné látky sa vyhnete kvaseniu potravy v žalúdku a tým sa detoxikujete. Mnohí odborníci na stravovanie tvrdia, že delená strava je najzdravšou formou ľudskej výživy.

Niekoľko tipov ako zdravo jesť
Delená strava hovorí aj o niekoľkých správnych zásadách, ktoré sa dajú aplikovať pri akejkoľvek výžive. Samozrejme zakazuje nočné plienenie chladničky, ktoré môže spôsobiť pálenie záhy a zlý spánok. Taktiež odporúča konzumáciu mäsa maximálne dva až trikrát týždenne, aby sa telo nezaťažovalo.

Odborníci sa prikláňajú aj k starým dobrým radám našich mám, že jesť sa má pomaly. Dostatočné prežúvanie a relaxovanie počas jedenia nás zasýti oveľa viac ako keď obed len rýchlo nahádžeme do seba. A nezabúdajme ani na veľkosť porcie. Tá by mala byť skôr menšia a častejšia. Pre organizmus a taktiež aj na chudnutie je to lepšie ako nárazové napchávanie sa.

K správnemu stravovaniu patrí aj pohyb. Odporúča sa polhodinová prechádzka denne, aby sa nám telo prekrvilo. Hoci sa to nezdá, aj pomalá chôdza má vplyv na vašu kondíciu a zdravie. Čerstvý vzduch vám urobí dobre aj keď vonku mrzne. Po jedle sa tak nebudete cítiť ťažko ale naopak, pocítite príval energie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama